Szűréstechnika felsőfokon!

Érdemes szót ejtenünk a 3D-s hátterek mögött megvalósítható biológiai szűrőkről. A világ legegyszerűbb találmányáról van itt szó, amit egyre többen alkalmaznak akváriumukban. Hogyan is működik egy biológiai szűrő? Megfelelő nagyságú felületen, mikroorganizmusok telepednek meg, amik lebontják az akváriumunk számára káros vegyületeket.
A lényeg itt a megfelelő nagyságú felületen, nem pedig a szűrő díszes, formatervezett műanyag burkolatán van! szűrő elvi vázlat A 3D-s akváriumhátterek mögött bőségesen elegendő hely áll a rendelkezésünkre, biológiai szűrő kialakításához.
Számoljunk csak!
Ha kialakítunk a háttér mögött, egy 40x40x5cm-es zónát, amit szűrőanyaggal töltünk fel, /szivacsdarabok, lávakő, stb./ akkor egy 8 liter szűrőanyag befogadására elegendő hely áll a rendelkezésünkre. Ez a felület több mint elegendő szűrést biztosít, egy 400 literes akvárium számára. Számoljunk csak megint, mennyibe kerül egy 8 liter szűrőanyagot befogadó külső szűrő? 20.000-30.000.-Ft ? A mi esetünkben néhány ezer Ft-ból megoldható a szűrőanyag, és egy icipici szivattyú, ami keringteti a vizet a háttér mögött. És ez a példa csak egy 40x40x5cm-es kialakított területről szól, egy 60x50x5cm-es terület esetén már 15 liter szűrőanyag betöltésére van helyünk, ami egy 750 literes akváriumra is elegendő szűrést tudna biztosítani, pedig a szűrőtér egy 200 literes akváriumba lett kialakítva. Nézzék csak meg mennyibe kerül egy 15 liter szűrőanyag befogadására alkalmas külső szűrő. Mit is jelent ez a fölényesen jobb szűrő lehetőség, azt hogy szinte fillérekből kialakítható, és években mérhető a karbantartási ciklusa. Fejeljük ezt még meg a biztonság oldaláról. Mekkora kockázatot jelent az, hogy kiemeljük a vizet az akváriumból, megszűrjük egy külső szűrővel, majd egy nagy és ennek megfelelően drága és zajos szivattyúval visszajuttatjuk a vizet az akváriumba. Ha itt szigetelési vagy csatlakoztatási problémák lépnek fel, akkor a teljes vízmennyiség és a halállomány látja a kárát. A külső szűrőnek helyet találni sem minden esetben könnyű feladat. A mi esetünkben a víz nem kerül az akvárium falain kívül, ezért biztonságos, helytakarékos, és hála a kis vízforgatónak, csendes. Miért nem reklámozzák a kereskedők ezt a módszert? Egyszerű, mert nekik nagyobb bevételt jelent egy méregdrága külső szűrő, mint egy pici 7-8W-os vízforgató motor. Levonható következtetések:
Minden tekintetben jókora fölénnyel veri a fent említett szűrő a gyári külső szűrőket. Amennyit megtakarítunk a külső szűrő nem megvételével, abból a megtakarításból pedig vehetünk akár 4 akváriumra való Valósághű 3D-s hátteret.

>>> Vissza a főoldalra  

Aquamorf kft.
Kőből faragott sziklaforrások & Valósághű műszikla
H-2335 Taksony ¤ Kölcsey u. 23. (A térképért klikk IDE)
Tel.: (+36) 06-24 / 478-445 ¤ Fax: (+36) 06-24 / 478-445
Mobil-Tel.: (+36) 06-70 / 2-4-6-10-16

Telefonjaikat hétköznap 7. 30-16 óráig várjuk.
Internet: http://www.aquamorf.hu/
eMail: info@aquamorf.hu